Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Pad Thai - Thaiföld nemzeti étele   
Panch Phoron keverék   
Panko   
Paprika Oleoresin   
Pasilla Chili   
Pastrami fűszerkeverék   
Pav Bhaji Masala keverék   
Peanut Butter   
Perui Inka Rózsaszín Só   
Pesto   
Pilau Masala keverék   
Pimpinella anisum   
Piri-Piri Chili   
Piri-Piri, vagy Peri-Peri keverék   
Piros curry keverék   
Pizza Napolitana Fűszerkeverék   
Polenta   
Porterhouse Steak Fűszerkeverék   
Provence, Herbes de Provence keverék   
Pumpkin (Sütőtök) Fűszerkeverék   
Puy lencse, Le Puy lencse   


Peanut Butter

Peanut Butter, avagy a mogyoróvaj sok országban népszerű, őrölt földimogyoróból készítik. Vannak olyan variációk, melybe sót, cukrot, különféle magvak olaját hozzáadják, de a "természetes" tipusú mogyoróvaj csak őrölt földimogyorót tartalmaz. Legtöbbször kenyérre kenik, kombinálva különféle lekvárokkal, dzsemmekkel, csokoládéval, sajttal, stb.

Először az Aztékok készítették, majd az Inkák is. Az Egyesült Államokban, az 1800-as évek végén azzal a szándékkal készítették, hogy a rágni nem tudó emberek értékes, teljes tápértékű élelemhez jussanak. Az USA-ban még "Mogyoróvaj Nap"-ot is tartanak január 24-én!

Ne feledkezzünk meg a sötétebb oldaláról sem, a mogyoróvaj nagyon súlyos allergikus reakciókat vált ki az arra érzékeny emberekből.

A jó oldala viszont az, hogy sok ásványi anyagot tartalmaz, melyek között a mangán, a magnézium, a foszfor, a cink,  a vas, a réz említhető. Vitaminok közül az E, a B6 a niacin. Ezenkívül fehérje és élelmi rosttartamú, de a telített és a telítetlen zsírsavakban is bővelkedik.

Kérdezz minket! Kérdezz minket!