Lexikon
Panch Phoron keverék
Panko
Paprika Oleoresin
Pasilla Chili
Pastrami fűszerkeverék
Pav Bhaji Masala keverék
Peanut Butter
Perui Inka Rózsaszín Só
Pesto
Pilau Masala keverék
Pimpinella anisum
Piri-Piri Chili
Piri-Piri, vagy Peri-Peri keverék
Piros curry keverék
Pizza Napolitana Fűszerkeverék
Polenta
Porterhouse Steak Fűszerkeverék
Provence, Herbes de Provence keverék
Pumpkin (Sütőtök) Fűszerkeverék
Puy lencse, Le Puy lencse
Peanut Butter
Peanut Butter, avagy a mogyoróvaj sok országban népszerű, őrölt földimogyoróból készítik. Vannak olyan variációk, melybe sót, cukrot, különféle magvak olaját hozzáadják, de a "természetes" tipusú mogyoróvaj csak őrölt földimogyorót tartalmaz. Legtöbbször kenyérre kenik, kombinálva különféle lekvárokkal, dzsemmekkel, csokoládéval, sajttal, stb.
Először az Aztékok készítették, majd az Inkák is. Az Egyesült Államokban, az 1800-as évek végén azzal a szándékkal készítették, hogy a rágni nem tudó emberek értékes, teljes tápértékű élelemhez jussanak. Az USA-ban még "Mogyoróvaj Nap"-ot is tartanak január 24-én!
Ne feledkezzünk meg a sötétebb oldaláról sem, a mogyoróvaj nagyon súlyos allergikus reakciókat vált ki az arra érzékeny emberekből.
A jó oldala viszont az, hogy sok ásványi anyagot tartalmaz, melyek között a mangán, a magnézium, a foszfor, a cink, a vas, a réz említhető. Vitaminok közül az E, a B6 a niacin. Ezenkívül fehérje és élelmi rosttartamú, de a telített és a telítetlen zsírsavakban is bővelkedik.
hírlevél feliratkozás
Keresés