Lexikon
Mákolaj
Malay Masala keverék
Maldon só
Mangosztán - Mangosteen
Máriatövismag olaj
Marinád
Marrakesh fűszerkeverék
Masa Harina
Masalé Reunionaise keverék
Masoor Dal
Matcha Tea
Meerbrasse
Melange Classique fűszerkeverék
Memphis BBQ dörzsfűszer
Merquez fűszerkeverék
Mexicana Mix fűszerkeverék
Mézeskalács Fűszerkeverék
Mirin
Miso
Mitmita Fűszerkeverék
Mogul Masala Fűszerkeverék
Mogyoróvaj
Mojo, a kubai fűszerkeverék
Mole
Mole Fűszerkeverék
Montreal Steak Keverék
MSG - Monosódium Glutamát, Ízfokozó
Mulato Chili
Mulled Wine Fűszerkeverék (Forralt Bor, Anglia, USA)
Mézeskalács Fűszerkeverék
Az egyszerű mézeskalácsot már az ókorban készítettek, de a középkorból származnak az első írásos említések. A nád- és a répa- cukor előtt csak a méz volt az édesítőszer, viszont nagyon drága volt, ezért széles körben csak az olcsóbb cukor elterjedésével vált. Minél olcsóbban lettek a fűszerek, annál több féle került a mézes- kalácsba, először gyömbér, fahéj, majd szegfűszeg, kardamom, csillagánizs, szegfűbors és szerecsendió. Az angolok “Ginger bread”, a svédek “Pepparkakor”, a finnek “Piparkakut”-nak nevezik.
Felhasználási javaslat: Az adventi időszakban karácsonyi hangulatot idézve készítjük, sütjük a mézeskalácsot, a gyerekek nagy örömére, a díszített magyar mézeskalácsokat vásárfiaként szokás hozni a vásárból.
Hol használják?: Észak-Amerika, Észak-Európa, Ausztrália
hírlevél feliratkozás
Keresés