Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Madras Curry ételek   
Mákolaj   
Malay Masala keverék   
Maldon só   
Mangosztán - Mangosteen   
Máriatövismag olaj   
Marinád   
Marrakesh fűszerkeverék   
Masa Harina   
Masalé Reunionaise keverék   
Masoor Dal   
Matcha Tea   
Meerbrasse   
Melange Classique fűszerkeverék   
Memphis BBQ dörzsfűszer   
Merquez fűszerkeverék   
Mexicana Mix fűszerkeverék   
Mézeskalács Fűszerkeverék   
Mirin   
Miso   
Mitmita Fűszerkeverék   
Mogul Masala Fűszerkeverék   
Mogyoróvaj   
Mojo, a kubai fűszerkeverék   
Mole   
Mole Fűszerkeverék   
Montreal Steak Keverék   
MSG - Monosódium Glutamát, Ízfokozó   
Mulato Chili   
Mulled Wine Fűszerkeverék (Forralt Bor, Anglia, USA)   


Miso

A Miso a Japánok hagyományos étrendjében, évszázadok óta, mindennapi fogyasztásra használatos. Erjesztett szójababból (alergén) készítik, hozzáadva Aspergillus Oryzae Gombát, és néha rizst, vagy árpát is. Az eredmény egy sűrű paszta, amelyet szószok, krémek, zöldségsavanyúságok, húspácok készítésére használnak. Ha Dashi-val kombinálják, akkor a híres Miso levest készítik belőle.

Magas a proteintartalma, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal. A modern nyugati konyha sokat kísérletezik a Miso felhasználásával készült újszerű étel alkotásaiban. A Miso meglehetősen sózott alapanyag, uyanakkor olyan jellemzőkkel lehetne illetni, mint földes, édes, gyümölcsös és zamatos.

Jó tudni: a Miso egy élő élelmiszer, tele mikroorganizmusokkal, ezért felbontás után hűtőben kell tárolni, és pár nap alatt elfogyasztani. Kerüljük a magas hőkezelést, mert az megöli a mikroorganizmusokat.

Felhasználása: a klasszikus Miso leves készítésére, de a Ramen, Udon, Nabe vagy az Imoni levesek kötelező hozzávalója is. Savanyúságok (uborka, fehérretek, daikon, padlizsán), készítésére használják. Hal és Csirke pácolására, általában egy éjszakán át. Szószok, mint a Misoyaki (olyan, mint a Teriyaki), mártogató szószok készítésére.

Kérdezz minket! Kérdezz minket!