Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Madras Curry ételek   
Mákolaj   
Malay Masala keverék   
Maldon só   
Mangosztán - Mangosteen   
Máriatövismag olaj   
Marinád   
Marrakesh fűszerkeverék   
Masa Harina   
Masalé Reunionaise keverék   
Masoor Dal   
Matcha Tea   
Meerbrasse   
Melange Classique fűszerkeverék   
Memphis BBQ dörzsfűszer   
Merquez fűszerkeverék   
Mexicana Mix fűszerkeverék   
Mézeskalács Fűszerkeverék   
Mirin   
Miso   
Mitmita Fűszerkeverék   
Mogul Masala Fűszerkeverék   
Mogyoróvaj   
Mojo, a kubai fűszerkeverék   
Mole   
Mole Fűszerkeverék   
Montreal Steak Keverék   
MSG - Monosódium Glutamát, Ízfokozó   
Mulato Chili   
Mulled Wine Fűszerkeverék (Forralt Bor, Anglia, USA)   


Mole

A Mole sok féle szószra érthető, főleg Mexikói eredetűek. Sokszor magát a fogást is így nevezik, azokat, amelyeket ezzel a szósszal készítettek. Mexikón kívül inkább a Mole Poblano-ra gondolunk, amikor erről a szószról van szó. Általában az összetevői megegyeznek, különféle chilik, ancho, pasilla, mulato vagy chipotle, feketebors, római kömény, szegfűszeg, ánizs, paradicsom, fokhagyma, szezámmag, aszalt gyümölcsfélék, kakaó. Ha kakaót is tesznek hozzá, akkor azt a főzés végén adják hozzá. Öt csoportba sorolják a mole-kat: chilis, savanyú, édes, fűszeres és sürítő.

A hozzávalókat pörkölik, őrlik, és pépessé dolgozzák. Régen ez a művelet kemény munkát igényelt, de manapság az elektromos őrlő készülékekkel ez már nem jelent sok munkát. Minden mexikói család a saját receptje szerint készíti, melyek generációkról generációkra öröklődnek.

 

Kérdezz minket! Kérdezz minket!