Lexikon
Mákolaj
Malay Masala keverék
Maldon só
Mangosztán - Mangosteen
Máriatövismag olaj
Marinád
Marrakesh fűszerkeverék
Masa Harina
Masalé Reunionaise keverék
Masoor Dal
Matcha Tea
Meerbrasse
Melange Classique fűszerkeverék
Memphis BBQ dörzsfűszer
Merquez fűszerkeverék
Mexicana Mix fűszerkeverék
Mézeskalács Fűszerkeverék
Mirin
Miso
Mitmita Fűszerkeverék
Mogul Masala Fűszerkeverék
Mogyoróvaj
Mojo, a kubai fűszerkeverék
Mole
Mole Fűszerkeverék
Montreal Steak Keverék
MSG - Monosódium Glutamát, Ízfokozó
Mulato Chili
Mulled Wine Fűszerkeverék (Forralt Bor, Anglia, USA)
Mole
A Mole sok féle szószra érthető, főleg Mexikói eredetűek. Sokszor magát a fogást is így nevezik, azokat, amelyeket ezzel a szósszal készítettek. Mexikón kívül inkább a Mole Poblano-ra gondolunk, amikor erről a szószról van szó. Általában az összetevői megegyeznek, különféle chilik, ancho, pasilla, mulato vagy chipotle, feketebors, római kömény, szegfűszeg, ánizs, paradicsom, fokhagyma, szezámmag, aszalt gyümölcsfélék, kakaó. Ha kakaót is tesznek hozzá, akkor azt a főzés végén adják hozzá. Öt csoportba sorolják a mole-kat: chilis, savanyú, édes, fűszeres és sürítő.
A hozzávalókat pörkölik, őrlik, és pépessé dolgozzák. Régen ez a művelet kemény munkát igényelt, de manapság az elektromos őrlő készülékekkel ez már nem jelent sok munkát. Minden mexikói család a saját receptje szerint készíti, melyek generációkról generációkra öröklődnek.
hírlevél feliratkozás
Keresés