Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Madras Curry ételek   
Mákolaj   
Malay Masala keverék   
Maldon só   
Mangosztán - Mangosteen   
Máriatövismag olaj   
Marinád   
Marrakesh fűszerkeverék   
Masa Harina   
Masalé Reunionaise keverék   
Masoor Dal   
Matcha Tea   
Meerbrasse   
Melange Classique fűszerkeverék   
Memphis BBQ dörzsfűszer   
Merquez fűszerkeverék   
Mexicana Mix fűszerkeverék   
Mézeskalács Fűszerkeverék   
Mirin   
Miso   
Mitmita Fűszerkeverék   
Mogul Masala Fűszerkeverék   
Mogyoróvaj   
Mojo, a kubai fűszerkeverék   
Mole   
Mole Fűszerkeverék   
Montreal Steak Keverék   
MSG - Monosódium Glutamát, Ízfokozó   
Mulato Chili   
Mulled Wine Fűszerkeverék (Forralt Bor, Anglia, USA)   


Mogyoróvaj

Mogyoróvaj sok országban népszerű, őrölt földimogyoróból készítik. Vannak olyan variációk, melyhez sót, cukrot, különféle magvak olaját is hozzáadják, de a "természetes" tipusú mogyoróvaj csak őrölt földimogyorót tartalmaz. Legtöbbször kenyérre kenik, kombinálva különféle lekvárokkal, dzsemmekkel, csokoládéval, sajttal, stb.

Először az Aztékok készítették, majd az Inkák is. Az Egyesült Államokban, az 1800-as évek végén azzal a szándékkal készítették, hogy a rágni nem tudó emberek értékes, teljes tápértékű élelemhez jussanak. Az USA-ban még "Mogyoróvaj Nap"-ot is tartanak január 24-én!

Ne feledkezzünk meg a sötétebb oldaláról sem, a mogyoróvaj nagyon súlyos allergikus reakciókat vált ki az arra érzékeny emberekből.

A jó oldala viszont az, hogy sok ásványi anyagot tartalmaz, melyek között a mangán, a magnézium, a foszfor, a cink,  a vas, a réz említhető. Vitaminok közül az E, a B6 a niacin. Ezenkívül fehérje és élelmi rosttartamú, de a telített és a telítetlen zsírsavakban is bővelkedik.

Kérdezz minket! Kérdezz minket!