Lexikon
Mákolaj
Malay Masala keverék
Maldon só
Mangosztán - Mangosteen
Máriatövismag olaj
Marinád
Marrakesh fűszerkeverék
Masa Harina
Masalé Reunionaise keverék
Masoor Dal
Matcha Tea
Meerbrasse
Melange Classique fűszerkeverék
Memphis BBQ dörzsfűszer
Merquez fűszerkeverék
Mexicana Mix fűszerkeverék
Mézeskalács Fűszerkeverék
Mirin
Miso
Mitmita Fűszerkeverék
Mogul Masala Fűszerkeverék
Mogyoróvaj
Mojo, a kubai fűszerkeverék
Mole
Mole Fűszerkeverék
Montreal Steak Keverék
MSG - Monosódium Glutamát, Ízfokozó
Mulato Chili
Mulled Wine Fűszerkeverék (Forralt Bor, Anglia, USA)
Mogyoróvaj
Mogyoróvaj sok országban népszerű, őrölt földimogyoróból készítik. Vannak olyan variációk, melyhez sót, cukrot, különféle magvak olaját is hozzáadják, de a "természetes" tipusú mogyoróvaj csak őrölt földimogyorót tartalmaz. Legtöbbször kenyérre kenik, kombinálva különféle lekvárokkal, dzsemmekkel, csokoládéval, sajttal, stb.
Először az Aztékok készítették, majd az Inkák is. Az Egyesült Államokban, az 1800-as évek végén azzal a szándékkal készítették, hogy a rágni nem tudó emberek értékes, teljes tápértékű élelemhez jussanak. Az USA-ban még "Mogyoróvaj Nap"-ot is tartanak január 24-én!
Ne feledkezzünk meg a sötétebb oldaláról sem, a mogyoróvaj nagyon súlyos allergikus reakciókat vált ki az arra érzékeny emberekből.
A jó oldala viszont az, hogy sok ásványi anyagot tartalmaz, melyek között a mangán, a magnézium, a foszfor, a cink, a vas, a réz említhető. Vitaminok közül az E, a B6 a niacin. Ezenkívül fehérje és élelmi rosttartamú, de a telített és a telítetlen zsírsavakban is bővelkedik.
hírlevél feliratkozás
Keresés