Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Habanero Cancun Chili   
Habanero chili   
Halal minősítés   
Harissa fűszerkeverék   
Hawaii Zöld Ohe Tengeri Só   
Hawaij, Hawayij, Hawayej   
Héttenger Curry Fűszerkeverék   
Hibiszkuszvirág   
Hing   
Hiragana Tészta (Japán)   
Hoisin szósz   
Hollandi szósz   
Holt-tengeri Só   
Holy Trinity Chili Keverék   
Hosszúbors   
Hovmästarsås (svéd)   
HP Szósz (angol)   


Habanero Cancun Chili

A név az jelenti, hogy "Havannából", a spanyolok nevezték el így, amikor rátaláltak az Új-Világban, a Cancun-t pedig Mexikó keleti partján fekvő várostól kapta. Éretlenül zöld, éretten narancssárga színű. Latin nevét, a 'Capsicum Chinense'-t tévedésből kapta, amikor egy 18. századi taxonomikus Kínát gondolta származási helynek. Megfelelő helyen és  gondoskodással évekig terem, viszont nem szabad állandóan vizes, nedves közegben tartani a gyökérzetét, mert a termés íze kesernyés lesz. Akkor kell öntözni, amikor már majdnem kiszáradt a földje.

Pár évvel ezelőtt ez volt a világ legerősebb chili fajtája (Guinness 1999), a maga 200-300.000 Scoville értékével, de azóta a minden évben rekordokat döntögető nemesítők kinemesítenek a Scoville skálán milliós értékeket képviselő, igazán csípős fajtákat (Carolina Reaper a jelenlegi császár).

Felhasználása: a Habanero csípőssége gyümölcsös, kissé citrusos, virágos aromáju, amiért annyira kedvelt a csípős szószok és ételek alapanyagaként.

Kérdezz minket! Kérdezz minket!