Lexikon
Habanero chili
Halal minősítés
Harissa fűszerkeverék
Hawaii Zöld Ohe Tengeri Só
Hawaij, Hawayij, Hawayej
Héttenger Curry Fűszerkeverék
Hibiszkuszvirág
Hing
Hiragana Tészta (Japán)
Hoisin szósz
Hollandi szósz
Holt-tengeri Só
Holy Trinity Chili Keverék
Hosszúbors
Hovmästarsås (svéd)
HP Szósz (angol)
Habanero chili
Egyszerűen azt jelenti, hogy Havannai. A Capsicum Chinense, vagyis a kínai paprika egyik, nagyon csípős változata. A Scoville Skálán eléri a 150-650.000 egységet. Egyesek szerint az Amazonas folyam környékéről, mások szerint a Yucatan félszigetről származik, mindenesetre már több ezer éve termesztett chili fajta. Ma már szinte bárhol a világban termesztik, nálunk is, sikerrel.
Felhasználása: Csípős szószok készítésére, csípős átelek ízesítésére, jellegzetesen gyümölcsös az íze, ezért paradicsomos, gyümölcsös ételek csípősítésére használják. Egészben szárítva, sőt szárítva-füstölve is nagyon népszerű, ekkor viszont használat előtt vízbe kell ázatni. Óvatosan bánjukn vele, gumikesztyű ajánlott, ne lélegezzük be a porított Habanerot. Használhatjuk még pizza, tésztát, távol-keleti ételek, főleg húsos ételek, levesek, grillszószok, mexikói ételek, tex-mex ételek, chili con carne, stb.
hírlevél feliratkozás
Keresés