Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Habanero Cancun Chili   
Habanero chili   
Halal minősítés   
Harissa fűszerkeverék   
Hawaii Zöld Ohe Tengeri Só   
Hawaij, Hawayij, Hawayej   
Héttenger Curry Fűszerkeverék   
Hibiszkuszvirág   
Hing   
Hiragana Tészta (Japán)   
Hoisin szósz   
Hollandi szósz   
Holt-tengeri Só   
Holy Trinity Chili Keverék   
Hosszúbors   
Hovmästarsås (svéd)   
HP Szósz (angol)   


Habanero chili

Egyszerűen azt jelenti, hogy Havannai. A Capsicum Chinense, vagyis a kínai paprika egyik, nagyon csípős változata. A Scoville Skálán eléri a 150-650.000 egységet. Egyesek szerint az Amazonas folyam környékéről, mások szerint a Yucatan félszigetről származik, mindenesetre már több ezer éve termesztett chili fajta. Ma már szinte bárhol a világban termesztik, nálunk is, sikerrel.

Felhasználása: Csípős szószok készítésére, csípős átelek ízesítésére, jellegzetesen gyümölcsös az íze, ezért paradicsomos, gyümölcsös ételek csípősítésére használják. Egészben szárítva, sőt szárítva-füstölve is nagyon népszerű, ekkor viszont használat előtt vízbe kell ázatni. Óvatosan bánjukn vele, gumikesztyű ajánlott, ne lélegezzük be a porított Habanerot. Használhatjuk még pizza, tésztát, távol-keleti ételek, főleg húsos ételek, levesek, grillszószok, mexikói ételek, tex-mex ételek, chili con carne, stb.

Kérdezz minket! Kérdezz minket!