Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Dashi   
Dashi Bonito   
De Arbol Chili   
Dióolaj   
Dorade   
Dukkah Fűszerkeverék   
Durbincs   
Dzsungelbors, Voatsiperifery bors    


De Arbol Chili

A De Arbol Chilit úgy is nevezik, hogy "pico de parajo" madárcsőr, vagy "cola de rata" patkányfarok. Hát igen, nekünk meg van a "macskapöcse" chili. A De Arbol a fásszerű törzséről kapta a nevét, spanyolul a De Arbol" azt jelenti, hogy Fásszerű. Vékony, 5-12 cm hosszú chilifajta, éretten szüretelik, amikor élénk pirosra érett. Erős fajta, határozott, savas csípősséggel, kissé füstös jelleggel, természetes széna ízzel, mogyoró beütéssel. Érdekessége, hogy színéből csak kicsit veszit a szárítási folyamatban, továbbá, hogy jóval karakteresebb ízű a szárított, mint a friss De Arbol chili. Sok szakács ezt a fajtát nagyobb becsben tartja, mit a többi hasonlót, beleértve a Cayenne-t is, mert sok más aromát is tartalmaz, nemcsak csípősséget.

Felhasználási javaslat: Különleges felhasználása pl. ecetek, olajok ízesítése. Chilik, szószok, finom csípős szószok, salsa, leves, taco, sőt még az ázsiai Stir-Fry (Wokkozott) ételekben, vagy az indiai ételekben, Masalákban.

Próbáljuk ki a következőképpen: 1-2 darabot pirítsunk meg szárazon (de nem megégetni), dobjuk a mixerbe paradicsommal, hagymával, fokhagymával és egy kis citromlével, vízzel egy gyorsan elkészülő Salsa lesz belőle. Kitűnő mártogató asztali szósz grillezett húsok mellé.

Scoville skála értéke: 15.000-30.000

Kérdezz minket! Kérdezz minket!