Keresés

recept termék 

Főmenü

Lexikon

Adobo Almagro   
Adobo Filippínó   
Adobo Porto Rico   
Advieh Fűszerkeverék   
Agar-agar   
Aji Amarillo Chili   
Ajwain, Ajowan   
Aka Miso - Vörös Mizo   
al dente   
Alaea Só Hawaii-ról   
Alaplé   
Amchoor, amcur, amkur, amchur   
Amerikai Barbecue Grillfűszer, Kansas-i   
Amerikai Barbecue Grillfűszer, Texas-i   
Ancho Chili   
Andalúz Fűszerkeverék   
Ánizsmag   
Arab Hétfűszer keverék   
Aranydurbincs   
Arbutus - Szamócafa gyümölcs   
Asafoetida, Hing   
Ashanti bors   
Awase Miso - Vegyes Mizo   
Azték fűszerkeverék   


Aji Amarillo Chili

Ha van olyan Chilifajta, aminek olyan az íze mint a napsugár, hát akkor ez az. Az Aji Amarillo Chili az öt Chilipaprikafajta egyike, mégpedig a Capsicum baccatum családba tartozik. Nem annyira ismert, mint a C. annum családba tartozó jalapenos, poblanos, stb. Dél-Amerikai fajta, főleg Peruban használják előszeretettel. Szép, erőteljes narancssárga termése nem az erősebbek közé tartozik, közepesen csípős, húsos termésével könnyen használhatóvá válik szószokban, levesekben. Amivel mégis kitűnik a többi chili közül, az az, hogy kellemesen gyümölcsös az íze, nem élesen, maróan csípős, hanem ízével napfényre emlékeztető, testes, kellemes.

Csípőssége: SHU 50.000 (cseresznye paprika: SHU 4.500)

Felhasználási javaslat: Kiválóan alkalmas paprika- chiliszószok készítésére, könnyen feldolgozható. Könnyen szárítható, őrölhető. A legalkalmasabb feldolgozása mégis csak az egészben szárítás, és tárolás. Fűstölhető, ezzel egy új dimenzióban kerül terítékre. A New Yorki híres Pio Pio szósz ebből készül.

Tipp: A turmixolt friss Aji Amarillo Majonézzel, halkonzervvel, főtt babbal, reszelt sajttal, pici nádcukorral, lime fracsart levével keverve kiváló szendvicskrém. De mindenki állítsa össze a saját receptjét erre a chilifajtára alapozva.

Kérdezz minket! Kérdezz minket!